macam-macam bentuk ada..he..he.. |
Bahan- bahan
- 1 cawan tepung beras pulut( untuk 2 orang )
- air
- sedikit kapur makan( xder pun xpe)
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula/ gula melaka
- 1 sudu makan halb( boleh ganti dengan halia)
- garam
- daun pandan
Cara-cara
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak.
Warna kuah jadi perang sebab Neni pakai gula melaka. |
1 comment:
salam..sedapnye kuih butir nako...nyum3x..
Post a Comment