Pages

Monday, January 8, 2018

2018

Dah lama niat nk sambung balik menulis..Sumpah,habis lupa segala cara nak mengarang atau menulis. Takpe,ansur-ansur kita gilap balik.Setakat ni kita rojak je bahasa asal sampai maksud.

Tahun 2018 setakat ni agak kelam kabut dengan persekolahan izz.Kalau tahun lepas izz belajar di sekolah Pasti ada van yang datang ambil dan hantar ke rumah tp tahun ni Izz dapat masuk Pra sekolah,takde pulak bas yang masuk ke perumahan kami.

Jalan terakhir terjumpa parents budak pra jugak yang sanggup bekerjasama. Pagi Ahsan hantar dan jemput skali anak dia dan balik sekolah Izz tumpang orang tu datang hantar rumah.Alhamdulillah Allah bagi jalan juga walaupun bukan seperti yang dipinta. 

Rancangan tahun ni tak berapa jelas atau kabur menanti kelam terus kehitam agaknya. Niat nak habiskan lesen kereta,sennag dapat hantar anak ke sekolah.Mungkin mencari peluang untuk tambahkan pendapatan tetapi masih buntu bidang mana nak dituju.

Dan harapan paling tinggi tahun ni agar alu tidak lagi perlu risau tentang tag harga pada barang.Bukan ingin kaya raya cuma biarlah cukup semua.Kebajikan anak-anak dapat dilaksana dengan cara sederhana dan yang paling penting kehidupan berkerluarga yang bahagia....

Thursday, January 1, 2015

Selamat tinggal 2014



Sudah berlalu tahun 2014, bermulalah tahun baru 2015. Kiraan baru dalam diari hidup aku. Masih disini, terus setia menemani suami untuk mengejar cita-citanya. Semoga berbaloilah dengan apa yang dipertaruhkan. 

2014, tahun paling lama pernah aku hadap. Jenuh aku memujuk hati, menidakkan rasa tapi aku tidak boleh lari dari kenyataan. Pahit manis terpaksa aku telan. Bertemankan si teruna, aku kuatkan semangat menghabiskan detik yang kuhitung seperti bergerak ke belakang. Penat, setahun menelan derita rindu, derita jiwa yang nyata hanya aku yang rasa. Rindu pada nasi bungkus,ABC dan rindu pada umi dan abah. Cinta matiku.

Setengah masa aku bergelap, terlindung oleh bayangan hitam yang nyata aku sendiri cuba selindungkan. Setengah masa aku bangkit, mengheret duka menuju janji bahagia. Manakan mungkin aku gembira jika jauh dari orang tua. Rindu pada damainya jiwa saat boleh meluah rasa, riuhnya umi dengan segala agenda, rindu pada tenangnya abah melenturkan jiwa. Menyedarkan diri agar kembali pada sempurnanya agama. Memperkenalkan aku pada sebuah rasa "redha" yang hakikatnya tidak aku terima secara batinnya.

Dan 2014 juga aku bertekad,tiada lagi terkhilaf untuk sekian kalinya. Jika ada berlaku cela, jika dan hanya jika kita  sendiri yang memilihnya. Bahagia, jika kami yang cipta. Mana mungkin kita menjadi sempurna tetapi cukuplah jika tidak menjadi semakin tua semakin hina.

Cukuplah derita dunia, malapetaka yang berlaku tanda Allah masih sayangkan kita. Allah menegur tanda masih ada jalan untuk ke syurga. 

Semoga tahun 2015 berdiarikan sejuta kisah gembira. Lahirnya sebuah cinta baru dalam hidupku. Pelengkap kehidupan, penyambung bahagia. 

Sunday, August 31, 2014

Lawatan ke Hitchin lavender and sunflower farm

Assalamualaikum....dah lama benar tak menulis. Dapat fon baru ni nak try godek- godek untuk buat entry balik. Harap berpanjangan la niat murni kali ni.


Semenjak dua menjak ni agak banyak tempat kami melawat,kiranya lepas 6 bulan pertama baru la nak start kenal bumi uk ni. Barulah encik suami nak bawak bini dengan anak keluar. Alhamdulillah.


Jadi, musim summer hari tu kami ke Hitchin lavender farm,menarik sangat tempat ni. Tiket masuk £4 seorang. Budak masuk free je. Dengan £4 Tu kita dapat satu paper bag untuk kutip lavender tu. Kalau berkenan dengan cik bunga matahari pulak kena cas lain.50p untuk 1 kuntum, tapi agak berbaloi la sbb bunga tu lebih besar dari muka kita kot.




Untuk postcode dengan info lain macam biasa la, Tanya Abang google je.

Wednesday, March 12, 2014

RESEPI MEE UDANG-Sedap dan Mudah


 
 
MEE UDANG

BAHAN

Bawang merah/kecil 10 biji...
4 ulas bawang putih
Cili kering 15 biji kalau nak pedas lagi leh lah tambah ckit lagi
Udang Geragau 1 senduk
Udang hidup dalam ½ kilo
1 peket Pes udang
Cili Sos 1 senduk
900 gram mee-2 peket
Sedikit bebola udang dan fish cake
Sedikit kacang tanah yang telah ditumbuk
Tauhu 2 keping digoreng dan dipotong come…
Keledek 1 biji yang sedang2 aja.

CARA

Keledek direbus kemudian dilecek atau blender, nak cepat blender jerlah.
Lecek tu nanti tangan pun jadi keras. Nak pakai lama weh…
Bawang merah, putih dan cili diblender dan semasa blender tu
campurkanlah dengan 3 sudu tepung gandum
Udang geragau juga diblender

Kemudian panaskan sedikit minyak, tumis bawang, cili yang telah diblender dan Pes udang.
Bila dah sebati dan wangi, masukkan udang geragau, kacang dan kacau lagi. Masukkan sedikit
air asam jawa dan sos cili dan kacau lagi biar sebati.
Kemudian masukkanlah 2 mangkuk air dan bila kuah dah mendidih, masukkan udang
dan diikuti dengan keledek yang dilecek seterusnya bebola udang dan fish cake.
Masukkan sedikit garam dan perasa secukup rasa.

Bila mee dah dibasuh, bolehlah dicurahkan air panas dan toskan.
Sayur sawi bolehlah juga dicelur
Sedikit taugeh dicurahkan air panas.

Cili merah dihiris sedikit.
Potong sedikit daun sup
Bawang goreng
Telur rebus 3 biji
Tauhu yang telah digoreng

SELAMAT MENCUBA
 
P/S: Terima kasih pada : Share selara rasa masakkan malaysia 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...