Edisi kami ni takdelah pedas macam kat kedai makan tu, kami tambah kasih sayang pada tomyam tu, sebab tu ada rasa manis-manis sikit. Sebenarnya ikut lidah asli kelantan, memang la semua nak manis.Macam muka kami..hikkk..hokkk..ok, ni resepi untuk tomyam 1 periuk saiz sederhana:-
bahan untuk dikisar |
Bahan Blander
5 biji tomato
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah
add pedas: cili merah/lada kering
Bahan
Separuh ekor ayam ( +-berkadaran dgn kuah nanti)
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Bahan penting tomyam |
2 batang serai ( ketuk)
1 biji tomato
1 inci lengkuas
2 kiub tomyam
2 helai daun limau purut
1/2 air limau nipis
garam, gula ikut bisikan hati
Sayur campuran
Sayur 1 malaysia |
Cara Memasak
1. Tumis bawang putih dan merah sehingga naik bau.
2. Masukkan campuran yang telah diblander, masak sehingga menggelegak.Masukkan ayam dan tutup periuk untuk seketika.
3. Masukkan bahan-bahan tomyam tadi, gunakan api sederhana. Lepas tu masukkan semua bahan-bahan lain.Masak sehingga puas hati. Kalau rasa tak puas hati, tambah la garam gula lagi.Jangan sampai jadi sira ayam sudah..:-)
Tomyam pekat Ala thai-Sedap |
29 comments:
mmg cadang nk wat tom yam berbuka hari nie..
try la buat resepi ni plk. :-)
Kak nak tanya yg bahan blander tu kene blander basah ke kering. Kalau basah perlu air byk mana? Tq
Nie slh bkn resepi thailand
Ini bkn resepi thai..
Tomyam x pyah blender ap2 pn sebenarnye..
Nie slh bkn resepi thailand
Dah try resepi ni.mmg menjadi.x sbr tunggu hubby rs...trime kasih kongsi resepi..
Da tu ni resepi ape ...
Salam...sy pn dh try rsepj ni...meletop sgt. Suami n adk2 suka sgt2
jos gan mantab...
Sye dh try.. meletoppppp! Sdap..dpt pujiannn lgii...yayyy
Originally thai x pyh blnder2 sbnrnye...cuma org mlyu je yg mncipta kelainan skit. Thts why kuah tu nmpk pekat..sb bhn blnder tu. Anyway..thanks for the recipe.
saya dah cuba .. best, tq
Salam dah try tapi kuah tu jd pelik sebab bahan blander tomato tu . Bukan jd tomyam tp dah macam kuah tomato je ..
msk ni xde salah xde betul..kalo sedap go on je.. :)
bahan2 tak kne tambah air ke? tak kering ke klu tak tambah air?
bahan2 ni semue tak kne tambah air ke.. tak kering ke?
bahan2 ni semue tak kne tambah air ke.. tak kering ke?
Haah...tambah air ikut kesesuaian. Mcm kuah tomato tp sebab dh campur cili kering blander rasa la mcm tomyam pekat.maaf pada chef2 yang masak masakan thai yang sebenar. Saya cuma berkongsi resepi masakan yang saya rasa sedap dengan selera saya. Sebab tu saya tulis "ala"... dah dpt resepi tom yam thai sebenar insya allah saya share lg. Enjoy memasak ya korang.
Campur air yunk. Ikut selera nak pekat mcmmna.
Haah...betul..betul...
Boleh kurangkan tomato atau adjust resepi ikut kesukaan sis. Masakan ni mana2 pun ok asal kena dengan selera kita.
Alhamdulillah....
Xmampu nak buat mcm origanal kuah thai tu.xtahu diorang letak ape utk sedapkan kuah...
Wah...boleh bukak lestolen dah tu.he.he
Alhamdulillah...
Semoga kena dengan selera...
Resepi ala thai...klu resepi thai sebenar rasanya dia ada perencah dia sendiri tu.
Post a Comment