Pages

Monday, December 30, 2013

Resepi Kek Apam..



Kek apam kukus
 Kek atau apam ni saya suka sangat makan. Nak makan tiap-tiap hari pun boleh.Resepi ni saya ambil dari Blog Mak Zarina BZ,sambil baca-baca blog dia rasa tertarik pulak nak try buat sendiri.Ternyata senang dan mudah jer. Barang-barang pun simple je. Saya salin siap-siap resepi letak kat blog, bila rasa nak buat nanti bukak balik jer.. :-)




Nak buat versi apam cupcake pun ok jugak.

Ni resepi dalam sukatan cawan ya, senang untuk rujukan.

Resepi apam

300 g {2.5cawan} tepung gandum (Kt UK guna self raising flour. Kt Msia dulu guna tepung gandum je & jadi. Sini kalo guna tepung gandum je tak jadi. Tak tau kenapa. Kandungannya tak sama)
250g gula {1.25 cawan}
100ml {0.5 cawan} santan/susu (/susu segar)
3 biji telur
1 sudu teh ovalette (Tapi tak bubuh pun tak pe cuma kalo bubuh lagi lembut & gebu. Kat UK stakat ni saya xjumpa lagi.)
1 sudu teh esen vanila
pewarna.

-Pukul telur & gula sampai kembang, masuk ovalette & pukul lagi.
-Masuk tepung berselang-seli dengan santan/susu
-Masuk esen vanila
- bahagikan ke beberapa bahagian & letak pewarna
-Masuk dalam bekas dan kukus selama 15 - 20 minit.


Saya dah buat kat Malaysia. Banyak kali jugak la, Izz pun suka makan. Dah try buat sekali kat UK ni tapi saya bakar. Apam jadi kering dan ranyup.hu..hu..Nanti dah beli kukusan saya try buat balik. Mungkin nak kena adjust kalau nak guna kaedah bakar.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...